Serge Gangolf

Gangolf is een gevoelige beeldhouwer die op meditatieve wijze aanvankelijk de steen en het metaal bewerkte en er discrete wijzigingen in aanbracht, zones van stilte bouwde rond een centraal punt, de illusie bood dat hij modules uit een bol naar boven en naar buiten haalde die uiteindelijk bij nader toezien in de bol besloten bleven. Zijn vormentaal is lang gesloten geweest tot hij in 2000 tijdens een deelname aan een sneeuwsymposium samen met zijn team een open vorm creëerde, een eenvoudige rechthoekige ritmiek die bovenaan een verschuiving vertoonde, een decalage, een plots weg groeien uit het eenvoudige ritme van lijnen en hoeken. Zo zijn zijn open en gesloten vormen ontstaan.

Gangolf is de enige Belg die sinds 1991 jaarlijks uitgenodigd wordt om deel te nemen aan het internationale sneeuwsymposium. Hij heeft er talrijke prijzen en onderscheidingen gewonnen. Dat heeft hem deuren geopend naar ondermeer Latijns Amerika waar hij regelmatig deelneemt aan symposia en waar zijn sculpturen bewonderd en geprezen worden.

De inwoners van Blankenberge en de vele toeristen die er komen verpozen, zullen ongetwijfeld al het beeld hebben gezien van Serge Gangolf uit Verviers dat in de omgeving van de achterzijde van het casino staat opgesteld. Het maakt deel uit van zijn reeks ‘Open’ en ‘Gesloten’ in corten staal die enkele jaren geleden de Zeedijk van Oostduinkerke heeft ingepalmd en opgeluisterd. Gangolf maakte een nieuwe sculptuur Open Citadel die opgesteld staat ter hoogte van de Weststraattrap.

Het is een eer voor Blankenberge om Gangolf's ‘Open Citadel’ te hebben. Zijn heerlijke ritmiek in een eenvoudige fractuur zijn op schitterende wijze afgewerkt en afgewogen.

terug